Tällä sivulla esittelen lyhyesti seitsemän ilmaissivustoa, jotka ovat osoittautuneet varsin hyödyllisiksi. Olen testannut useita sivustoja, mutta seuraavat niistä ovat kirkkaasti ylitse muiden.
Notion -sivustoa kuvaa parhaiten ilmaisu “all-in-one”: jotkut käyttävät ainoastaan sitä kaikessa työskentelyssään. Se on tähän mennessä kaikista monipuolisin käyttämäni alusta muistiinpanojen tekemiseen ja ajanhallintaan. Kalenteri onkin mielestäni sivuston hyödyllisin ominaisuus. En ole testannut kalenterin toimintaa puhelimella, mutta ainakin tietokoneella se toimii moitteettomasti.

Unsplash on yli kolmen miljoonan valokuvan sivusto, joka tarjoaa laadukkaita kuvia – myös kaupallisiin tarkoituksiin. Tosin kuvien käyttäminen itse myytävässä tuotteessa ei ole sallittua. Sen sijaan kuvia voi liittää omille verkkosivuille ja käyttää omissa luovissa projekteissa. Luonnollisesti kuvia käytettäessä tulee noudattaa hyvää tapaa siten, ettei loukkaa kuvassa esiintyvän brändin tai henkilön oikeuksia. Lisenssistä voi lukea lisää tässä osoitteessa.
Pixabayn materiaalit sisältävät valokuvien lisäksi vektorikuvia, musiikkia, ääniefektejä, videoita gif-kuvia sekä kuvituskuvia. Mitä suurpiirteisempi hakusana on, sitä todennäköisemmin sivustolta voi löytää etsimänsä. Pixabayn sisältölisenssistä kerrotaan täällä.

Tavallisesti äänityksessä käytetään puhelimen ääninauhuria, mutta jos halutaan saada nauhoite siltä istumalta tietokoneelle, kannattaa käyttää Vocaroota. Kyseessä on verkkosovellus, jonka yksinkertaisempi se ei voisi enää olla. Sovellus ei vaadi käyttäjältään edes kirjautumista. Vaikka Vocaroo ei sovi kovin vaativalle käyttäjälle ja muistuttaa lähinnä tietokoneen kameralla kuvatun videon ääniraitaa, se voi toisinaan olla avuksi.
Canva on visuaalisia projekteja varten monipuolinen ilmainen työkalu suunnitteluun. Se oli myös testivoittaja vuoden 2023 elokuun mikrobitti-lehden yhteistyöalustojen vertailussa. Canvan ilmaisversio on lähes yhtä tasokas kuin siitä tehty maksullinenkin versio, joka sisältää muu muassa enemmän mallipohjia ja graafisia elementtejä.

Prezi on tarkoitettu esitelmien tekemiseen, ja sivuilla onkin useita valmiita esitelmäpohjia. Se on melko laajalti niin opettajien kuin opikelijoidenkin käytössä. Nähdäkseni Prezi jää kakkoseksi Powerpointille, LibreOffice Impressille ja Google Slidesille ainoastaan siksi, että Prezin ilmaisversion myötä kaikki käyttäjän tekemät esitelmät ovat julkisia. Edellä mainitun trion ohella se silti ansaitsee jonkinlaisen maininnan.
Joskus tulee tarve tallentaa sivuja kirjanmerkkeihin. Tämä onkin ihan toimiva tapa, kunnes kirjanmerkkejä alkaa olla lähemmäs sata. Kirjanmerkit voi tietysti järjestää aiheittain kansioihin, mutta pidän enemmän Pocket-sivustosta. Sen avulla kirjanmerkit jaetaan omiin kategorioihinsa avainsanojen avulla. Pocket myös yleensä lisää verkkosivuston kuvan kirjanmerkkiin, jolloin kirjanmerkki on helpompi löytää. Tavallisesti kirjanmerkkilistassahan on vain teksti. Olen jo kauan käyttänyt Pocketia erottamaan opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvät sivut toisistaan. Opiskeluaiheiset kirjanmerkit tallennan kirjanmerkkilistaan, mutta harvemmin käytetyt vapaa-aikaan liittyvät sivut tallennan Pocket-tililleni.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.